START
INVITAŢIE
»» PREZENTARE
ÎNREGISTRARE ŞI TAXE
CALENDAR
TEMATICA CONFERINŢEI
COMITETUL ŞTIINŢIFIC
INSTRUCŢIUNI REDACTARE
FORMĂ ÎNREGISTRARE
PROGRAM
LOCAŢIE
EDIŢII ANTERIOARE
CONTACT
© SNET
Sponsori:
Ministerul Educaţiei şi Cercetării
HP România
Institutul de Cercetări Electrotehnice

 

Prezentarea SNET

SNET are o veche tradiţie în cadrul catedrei şi a facultăţii de Electrotehnică. El a luat naştere cu aproape 30 ani înainte, când un grup de colegi, la acea vreme tineri şefi de lucrări şi asistenţi în catedra de Electrotehnică, au iniţiat o mică reuniune ştiinţifică numită Seminarul de Electrotehnică. Era un fel de cenaclu ştiinţific lunar, unde se prezentau rezultate parţiale ale cercetărilor membrilor catedrei sau se analizau lucrări interesante din toată lumea, în măsura în care se putea ajunge la ele. Deseori, marii noştri profesori prezentau “în direct” rezultatele lor. Cu 13 ani în urmă, Seminarul a fost înlocuit cu Simpozionul Naţional de Electrotehnică, organizat anual sau la doi ani, timp suficient pentru a prezenta rezultate ştiinţifice finalizate sau bine conturate. Lucrările selectate sunt publicate într-un volum al conferinţei. De la o ediţie la alta, Simpozionul a crescut ca amploare, ultimele ediţii bucurându-se şi de participare internaţională.

Ediţia din acest an este dedicată centenarului naşterii profesorului Ion S. ANTONIU, membru corespondent al Academiei Române, şi sărbătoririi profesorului Alexandru TIMOTIN, membru titular al Academiei Române, la împlinirea vârstei de 80 ani.

Prin activitate sa ştiinţifică şi didactică, desfăşurată pe parcursul a peste cinici decenii, Academicianul Alexandru Timotin a contribuit esenţial la ridicarea prestigiului şcolii electrotehnice româneşti precum şi la recunoaşterea internaţională a acesteia. A fost şi este un formator de specialişti de valoare în domeniul ingineriei electrice. Printre contribuţiile sale de referinţă este suficient să menţionăm două dintre cele mai importante. Acestea sunt: extinderea teoriei liniilor de transmisie în regim tranzitoriu, cu luarea în considerare a pierderilor în sol şi a supratensiunilor induse în linii, şi analiza aprofundată a elementelor de circuit cu pierderi suplimentare prin curenţi turbionari, efect pelicular şi de proximitate.

Marele savant Ion S.Antoniu s-a născut la 27 august 1905, în municipiul Roman, judeţul Neamţ. Diplomat al Şcolii Politehnica din Bucureşti (1928) şi al Şcolii Superioare de Electricitate (1929), a desfăşurat o activitate complexă de inginer energetician, implicându-se în numeroase cercetări desfăşurate sub egida Institutului de Energetică al Academiei Române. Prin teza sa de doctorat, elaborată sub conducerea acad. C.I. Budeanu, au fost puse bazele cercetărilor româneşti în regimul deformant. Una din realizările de mare valoare în acest domeniu a fost primul aparat de măsură PQD-metru distins cu medalia de aur obţinută la târgul internaţional de la Nurenberg. Trebuie menţionate şi importantele sale lucrări privind analiza circuitelor electrice complexe, utilizarea calculului matriceal şi dezvoltarea metodelor diakoptice de analiză. Activitatea didactică şi-a desfăşurat-o la Timişoara şi Bucureşti, unde a devenit profesor şi conducător de doctorat. Pentru meritoasa sa activitate ştiinţifică, prof. Ion S.Antoniu a fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1963.

Scopul SNET

Este de a reuni specialişti în domeniul ingineriei electrice şi de a face cunoscute realizările lor.

Vor fi prezentate aspecte legate de activitatea academicienilor A. Timotin  şi  I.S. Antoniu.